Blog
Blog

Ülkenin Büyük Kısmını İlgilendiren Haber: LPG'li Araçların Kapalı Otoparklara  Girmesine İzin Verecekler Mi?

Ülkenin Büyük Kısmını İlgilendiren Haber: LPG'li Araçların Kapalı Otoparklara  Girmesine İzin Verecekler Mi?
SHARE NEWS
Added Date : 05 08 2019

 

Otomobil kullanıcılarının yaklaşık %40 ı LPG’li araç kullanıyor. Dolayısıyla bu haber ülkenin büyük kısmını ilgilendiriyor. Araçlarında LPG yakıtını kullanan sürücüler, LPG’li araçların kapalı otoparklara ve alışveriş merkezlerine kolayca girebilmesi için alınacak son kararı merakla bekliyor.

Uzun yıllardır bu sorunu yaşayan LPG'li araç kullanıcıları bu durum ile kimsenin ilgilenmemesinden oldukça şikâyetçiydi. İstatistik Kurumu 2019 verilerine göre ülkemizde yaklaşık 24 milyon motorlu kara taşıtı bulunmakta. Bunların %54'ünü otomobiller oluşturuyor, yani bakarsak 13 milyon otomobilin yaklaşık 5 milyonu LPG'li araçlardan oluşuyor.

Rakamlara baktığımızda ciddi derecede LPG kullanımı olduğunu görüyoruz. LPG kullanımın ülkede yüksek olması bu yönde yapılacak çalışmaları da beraberinde doğurmakta.

Kapalı otoparkların istenilen düzeye gelmesi ve LPG'li araçların otoparklara alınması için çalışmalara başlandığını kamuoyuna duyurdu. Ardından değişiklik yapılan yönetmelikle alakalı ilgili kişilerin görüşleri mayıs ayında bakanlıkça toplandı.

Türkiye’de her 100 otomobilden 40'ı LPG'lidir. Ülkemiz, bu rakamla Avrupa da başı çekiyor. Avrupa’da yıllardır LPG'li araçlar üretiliyor ya da sonradan LPG dönüşüm sistemi takılıyor. Ülkemiz dışında Avrupa’da LPG'li araçlar kapalı otoparklara rahatlıkla park edilebilirken maalesef ki  ülkemizde bu mümkün değil. Sebebi ise ülkemizde otoparkların istenilen şartları yerine getirememesi ve yasal düzenlemelerin buna izin vermemesi.

LPG'li araçların kapalı otoparklara girememesine yol açan durumlar olarak yönetmeliklerin dışında bir de otoparkların teknik açıdan yetersiz olması ve istenilen seviyede olamaması gelmekteydi. Örneğin otoparkların havalandırma sisteminin olabilecek gaz kaçağına karşı gazı dışarı tahliye edememesi bunun sonucu zeminde biriken gazın patlamalara yol açma ihtimali olması. Bunun dışında herhangi bir gaz kaçağında bunu tespit edecek gaz sensörlerinin kapalı otoparklarda bulunmaması gelmekteydi.

Gerekli denetlemeleri ve çalışmalarıyla kısa zamanda bu sorunların çözülmesi amaçlanıyor. Bu konudaki yapılacak yönetmelik değişikliklerinin gerekli şartları sağladıklarında  alışveriş merkezlerinin kapalı otoparkları ve otelleri kapsayacağı konuşuluyor.

 

LPG’li Araçlar İçin Önemli Bir Değişiklik!

 

Kişiye ait konutların olduğu binaları kapsamayan bu değişikliğe göre ''araç parkı yerleri ile ilgili kurallar'' standardında gerekli şartları sağlamaları ve TSE'den ya da konuyla ilgili yetkili kurumlardan standartlara uygunluk belgesi alındıktan sonra LPG'li araçları kabul edebilecekleri belirtildi.

Bu otoparklar belirli aralıklarla denetlenecek, LPG dönüşümü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen şartlara uygun olduğuna dair belge bulunduran araçların girişine izin verecek. Bu belgeyi bulundurmayan araçların da girişine izin verilmeyecek.

LPG’li araçlar için yürürlüğe girecek olan bu uygulama ile birçok otomobil sürücüsü rahat edecek. Uzun yıllardan beri kapalı otoparklara giremeyen LPG’li araçlar bu sayede bütün kapalı otoparkları yasalar doğrultusunda kullanabilecektir.

LPG’nin de ülkemizde hâlâ değeri bilinmemesinden kaynaklanan bu durum artık yavaş yavaş kırılmaya başlamıştır. Gelecekte LPG için çok daha geniş kapsamlı teşvik kampanyalarını göreceğimizi söyleyebiliriz. İlerde benzin ve dizel yakıtlarının kullanımı gittikçe azalacak ve hatta bazı ülkeler bu konu hakkında oldukça ciddi çalışmalar yapacaktır. Geleceğimizin en güvenilir ve çevre dostu yakıtı olan LPG’nin kullanımı günden güne bu şekilde artış gösterecektir. Türkiye de bu konu hakkında Avrupalı ülkeleri takip edecektir.

Blog Archieve
Whatsapp