
Bir LPG istasyonu her zaman sahada sıfırdan inşa edilmez. Ekipmanın fabrikada bir araya getirilip sahaya kurulu halde gönderildiği çözümler de vardır. Bu yazıda taşınabilir istasyon çözümlerini ve aralarındaki farkı özetliyoruz.
Kızak sistemde, istasyonun çalışması için gereken ekipmanlar tek bir çelik kızak üzerinde toplanır. Tank, pompa, dispenser ve bağlantı ekipmanları fabrikada monte edilir; sistem sahaya kullanıma hazır halde ulaşır.
Bu yapının iki pratik sonucu vardır. Birincisi kurulum süresi kısalır, çünkü sahada yapılacak iş montaj yerine yerleştirme ve devreye almaya döner. İkincisi sistem sökülüp başka bir yere taşınabilir; gidilecek yerde yasal izinler alındığı sürece aynı istasyon farklı bir sahada kullanılabilir.
Konteyner tipi çözümlerde ekipman bir nakliye konteynerinin içine yerleştirilir. Konteyner hem taşıma kabı hem de ekipmanın muhafazası olarak kullanılır.
Kızak sistemle konteyner tipi arasındaki temel fark budur: kızakta ekipman açık bir şasi üzerindedir ve üzerine kanopi, güneşlik gibi opsiyonlar eklenebilir; konteyner tipinde ise ekipman kapalı bir gövdenin içindedir.
Hangisinin uygun olduğu sahanın koşullarına, iklime ve ülkenin mevzuatına göre değişir.
Taşınabilir istasyonlarda tasarımın gözettiği başlıklardan biri nakliye maliyetidir. Tank ölçüsü ve sistemin yerleşimi, nakliyede kaplanan hacmi doğrudan etkiler.
Örneğin özel ölçülü 10 m³ tankla üretilen sistemlerde bir konteynere iki adet sığdırmak mümkün olabilir. Bu, birim başına düşen nakliye maliyetini düşürür ve özellikle ihracat projelerinde fark yaratır.
Taşınabilir istasyonlar, kalıcı bir istasyon inşa etmenin mümkün ya da mantıklı olmadığı durumlarda öne çıkar. Şantiyeler, maden sahaları, filo depoları, geçici projeler ve istasyon ağının yeni kurulduğu bölgeler tipik kullanım alanlarıdır.
Sistemler araç dolumu ya da tüp dolumu için üretilebilir; dispenser tek ya da çift tabancalı olabilir.
Taşınabilir bir istasyonda da ekipmanın sertifikalı olması gerekir. Tanklar CE sertifikalı ve Avrupa standartlarına uygun olmalı, dispenser ATEX ve MID belgeli olmalıdır. Pompa ve ex-proof motorun da ATEX belgeli olması beklenir.
2A Taşınabilir LPG İstasyonu ve kızak sistemler hakkında ayrıntılı bilgi için Skid Sistemler sayfamıza bakabilirsiniz.