Blog
Blog

LPG Tankı Değişimi Nasıl Yapılır?

LPG Tankı Değişimi Nasıl Yapılır?
HABERİ PAYLAŞ
Eklenme tarihi : 13 09 2023

Otomobil teknolojilerinin her geçen gün kendini yenileyerek gelişmesi, sürücülerin daha konforlu ve güvenli sürüş deneyimi yaşayabilmeleri amacıyla yapılmaktadır. Bu gelişmelerden doğal olarak otogaz sistemleri de etkilenmektedir. Bu sebeple de sürekli olarak LPG kitlerini ve tanklarını geliştirerek en iyi performansa ve verimliliğe ulaşmayı hedeflerler. Bunun yanında LPG tanklarının (10 yıl) kullanım süreleri bulunmaktadır. Bu kullanım süreleri dolmadan araç muayenesi öncesinde LPG tanklarının değiştirilmeleri gerekmektedir. LPG tanklarının değişimi TSE HYB 12664-1 standardına haiz yetkili servisler tarafından yapılmalıdır. LPG tankı değişimi sonrasında muayene işlemleri için fatura ve proje evrakları müşteriye teslim edilir.

 

LPG Tank Değişimleri Nasıl Yapılmaktadır?

 

3- 4 mm kalınlığındaki saçlardan yapılan tankın basınçlı gaz ile doldurulması ile elde edilen LPG tanklarının farklı çeşitleri bulunmaktadır. Simit ya da silindir olarak ikiye ayrılan LPG tanklarının ortak özellikleri ise kullanım sürelerinin bulunmasıdır. Üretim tarihinden itibaren 10 yıl boyunca kullanılabilen LPG tankların son kullanma tarihlerinde değiştirilmeleri zorunludur. Ayrıca bazı etkenlerden dolayı ya da araç sahiplerinin tank çeşidini değiştirmek istemesinden dolayı da tank değişimleri yapılmaktadır.

 

LPG tanklarının değişim işlemlerinin sadece yetkili servisler tarafından yaptırılması güvenlik ve sistemin performansı açısından son derece önemlidir. İlgili bakanlık tarafından verilen sertifikalara sahip olan otogaz servislerinde tankların hem standartlara hem de kurallara uygun bir şekilde değiştirilmesi söz konusu olmaktadır.

 

Çıkarılan LPG tankının yeniden kullanılması söz konusu olamayacağı gibi yeni LPG tankının takılması için de gerçekleştirilmesi gereken bazı işlem basamakları bulunmaktadır. Yeni LPG tankı takılmadan önce proje ve fatura gibi gerekli evrakların hazırlanması gerekmektedir. Bu sayede aracın tankı değiştikten sonra muayeneden sorunsuz bir şekilde geçmesi mümkün olacaktır.

 

LPG Tankı Değişim Maliyetleri

 

LPG tankları farklı ebatlarda ve farklı çeşitlerde bulunmaktadır. Bu sebeple de LPG tankı değiştirme maliyetleri çeşitli faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. 2 ile 3 saat arasında süren işlemden önce LPG tankı seçimi yapılarak ve yapılacaklar belirlenerek maliyet hesaplaması yapılır. Bu sebeple de LPG tankı değişim maliyetlerine ilişkin bilgiler yetkili servislerden alınmalıdır.

 

LPG Tankı Tarihi Nasıl Anlaşılır?

 

LPG tanklarının kullanım sürelerinin sınırlı olmasından dolayı her LPG tankının üzerinde üretim tarihi bilgilerinin yer alması zorunludur. 10 yıl kullanım süresi başlangıcı için LPG tankının üretim tarihi dikkate alınır. Kullanım sürelerine uyulması LPG tanklarının en hassas konularından birisi olmasından dolayı araç sahiplerinin bu tarihleri aralıklarla kontrol etmesi önerilir.

 

LPG Sızdırmazlık Raporu Nereden Alınır?

 

Hem LPG hem de CNG montajı bulunan araçların tank sistemlerinin olması gerektiği gibi işlediğini ve herhangi bir sızdırmanın söz konusu olmadığını belgeleyen raporlara sızdırmazlık raporu adı verilmektedir.

 

LPG sızdırmazlık raporu, montajı yapan yetkili servisten alınır. ‘LPG Sızdırmazlık Formu’ olarak proje evraklarına eklenir.

 

Neden LPG Sızdırmazlık Raporu Alınması Gerekir?

 

LPG sızdırmazlık raporunun zorunlu olmasının sebebi; aracın muayeneden geçebilmesi için gerekli olan şartlardan birisi olmasıdır. Aracın yakıt sisteminin değiştirilmesi tadilat olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle araç kısa bir süre öncesinde muayeneden geçmiş olsa dahi LPG tankı değişikliğinde yeniden muayeneye girmesi gerekir. Bu muayenede de sızdırmazlık raporunun ibraz edilmesi gerekmektedir.

 

LPG Tankı Bakımı Nasıl Yaptırılır?

 

LPG tanklarının düzenli aralıklarla kontrol edilmeleri gerekmektedir. Özellikle tankın sabit kalmasını sağlayan bağlantı noktalarının mukavemetinin kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca tankta herhangi bir aşınma ya da paslanma olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir.

Blog Arşivi
Whatsapp