Blog
Blog

LPG Otogaz İstasyonlarında Alınması Zorunlu Olan İSG Önlemleri

LPG Otogaz İstasyonlarında Alınması Zorunlu Olan İSG Önlemleri
HABERİ PAYLAŞ
Eklenme tarihi : 13 09 2023

09.03.2001 tarihli ve 24337 sayılı resmi gazetede yayınlanmış olan TS 11939 Sıvılaştırılmış petrol gazları, ikmal istasyonları, karayolu taşıtları için emniyet kuralları standardına göre uyulması gereken kurallar şu başlıklar altında toplanmıştır.

LPG Tüp Dolumu

LPG ikmal istasyonları kara taşıtlarının LPG ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak tasarladıkları için herhangi türde ve ebattaki LPG tüplerinin dolumu söz konusu olmamaktadır.

LPG İstasyonları Bayilik Sözleşmeleri

LPG istasyonunun kurulabilmesi için öncelikle bayilik sözleşmesinin yapılması gerekmektedir. Bayilik sözleşmesinin yapılmaması durumunda ise istasyonların kurulması mümkün değildir.

TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi

TSE yeterliliklerine göre kurulmuş olan LPG ikmal istasyonlarının ruhsat aşamasında gerekli TSE belgesini alması gerekmektedir.

Dispenserde Tip ve Sistem Onayı

LPG ikmal istasyonlarında kullanılacak olan dispenserlerin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Tip ve Sistem Onayı bulunan dispenserlerin kullanılması zorunludur. Bunun yanında dispenserlerin kalibrasyonlarının her yıl düzenli olarak yapılması gerekmektedir.

LPG’de Çalışanlara Eğitim Sertifikası

LPG ikmalinde çalışanların gerekli eğitimlerden geçirilerek sertifikalarını almaları gerekmektedir. Alınması gereken bu eğitimler ana dağıtım firması ya da ana dağıtım firmasının yetkilendirmiş olduğu kuruluşlar tarafından verilebilmektedir.

LPG Tesisi

LPG ikmal istasyonlarının bina içerisine inşa edilmeleri yasaklanmıştır. Eğer üstü kapalı bir alana inşa edilecekler ise o zaman tesisinin çevresinin en azından yarısının açık olma şartı bulunmaktadır.

Paratoner Tehlikesi

Hem kurulacak olan hem de kurulmuş LPG istasyonlarında yıldırım tehlikesinin bertaraf edilmesi için uygun paratoner sistemlerinin kurulması gerekmektedir.

Zemin ve Aydınlatma

Araçların giriş ve çıkışlarının güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için zeminin düzgün olması va aydınlatmanın yapılmış olması gerekmektedir.

LPG Taşıt Topraklaması

LPG dolumu yapılacak olan taşıtlara dolum başlamadan önce topraklama işleminin yapılmış olması gerekmektedir. Dolum sırasında da araçların topraklanmış olmalarına dikkat edilmelidir.

Dispenser Hortumu

Dispenser hortumlarının uzunlukları 3 ile 5 metre arasında olmalı ve hortumun çekme ve zorlanmalara karşı gaz akışını durduran kaplin bulunmalıdır.

Acil Durdurma Butonu

Oluşabilecek tehlikeli durumlarda LPG akışını kesmek için 3 farklı yerde acil durdurma butonun bulundurulması gerekmektedir. Bu butonlardan ilkinin idari binada ikincisinin ise LPG tankına 8 metreden yakın ve 30 metreden uzak olmayacak şekilde konumlandırılması gerekmektedir. Son olarak dispenser üzerinde de acil durdurma butonun bulunması gerekmetedir.

Dispensere Korugan

LPG dispenserlerinin en az 20 cm yüksekliğindeki beton kaideler üzerine monte edilmesi gerekmektedir. Ayrıca dispensere dışarıdan gelecek darbelere karşı koruma sağlamak için en az yarım metre yüksekliğinde ki mukavemeti yüksek koruyucular dispenserin etrafına hava akımını engellemeyecek şekilde konumlandırılması gerekmektedir.

Gaz Alarm Sistemleri

Dispenser ve tank sahalarında en azından bir adet gaz alarm sisteminin bulunması gerekmektedir. Bu sistemin en azından 20 cm yükseklikte konumlandırılması ve ark sızdırmaz özelliğinin bulunması gerekir. Sistem ayrıca gaz kaçağının olması durumunda aydınlatma ve yangın söndürme sistemi hariç olmak üzere tüm elektriği kesebilecek özelliğe sahip olmalıdır.

 

Topraklama

LPG istasyonlarında boru, pompa, vana, dispenser ve tank üzerinde topraklama bulunması gerekmektedir. Bunun yanında topraklamalarının yılda en az bir kez kontrollerinin yapılması zorunludur.

Katodik Koruma

Yer altına gömülen tankların tercih edilmesi durumunda yer altında yer alan boruların katodik korumalarının yapılması gerekmektedir. Ayrıca bu korumaların yılda en az 1 kez kontrollerinin sağlanması ve ölçme işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

Yangın Söndürücü

Her dispenserin yanında gerekli şartları taşıyan yangın söndürme tüplerinin bulunması zorunludur. Ayrıca yerüstü tanklarının üzerine konumlandırılmış manuel veya otomatik olarak çalıştırılabilen duş sisteminin de bulunması gerekmektedir.

Blog Arşivi
Whatsapp