Blog
Blog

İstasyon Ekipmanlarının Bakımı Nasıl Yapılır?

İstasyon Ekipmanlarının Bakımı Nasıl Yapılır?
HABERİ PAYLAŞ
Eklenme tarihi : 13 09 2023

Akaryakıt istasyonları yüksek riskli olan iş yerlerinden birisi olmasının yanında her gün yüzlerce araç müşterine hizmet veren günümüzün önemli hizmetlerinden birisi olmaktadır. Bu sebepledir ki akaryakıt istasyonlarında güvenlik ve iş güvenliği önlemlerinin en üst seviyede alınması gerekir. Bunun yanında akaryakıt istasyon ekipmanlarının düzenli ve sorunsuz çalışabilmesi için periyodik bakımlarının aksatılmadan yapılması gerekmektedir. Periyodik bakımlar yasal zorunluluklar içerisinde yer almasının yanı sıra güvenliğin sağlanması ve verimin artması için de akaryakıt istasyonları için en önemli konuların başında gelmektedir.

Neden Periyodik Olarak Tank Temizliği ve Bakımların Yapılması Gerekir?

Ülkemizdeki yasalara uygun olarak geliştirme çalışmalarının yapıldığı akaryakıt istasyonlarında çeşitli sebeplerle kirlilikler meydana gelmektedir. Kirliliğin oluşmasının nedenleri, içerisinde mevsimsel değişiklikler, akaryakıt tanklarının yapısı ve tesisatın yapım aşamasındaki kirlenmeler bulunmaktadır. Yaşanılan bu kirlenmeler ise arızalara neden olmaktadır. Bu arızaların önlenmesi, verimliliğin arttırılması ve güvenliğin sağlanması için periyodik bakımların aksatılmadan gerçekleştirilmesi gerekir.

Kirlilik Sebebiyle Ortaya Çıkan Arızalar Nelerdir?

Yakıt istasyonlarında bulunan ekipmanların düzenli aralıklarla bakımlarının yapılması ekipmanların kullanım ömürlerini uzatmasının yanı sıra arızaların oluşmasını da önlemektedir. İstasyon ekipmanlarının bakımlarının düzenli yapılmaması durumunda ortaya çıkan temel arızalar içerisinde ise dalgıç pompaları, dispenserler ve araçlar bulunmaktadır.

Dalgıç Pompaları

Yakıt istasyonlarının bakımlarının yapılmaması durumunda oluşan pislikler rotorla statoru arasındaki yakıtın geçmiş olduğu ince kanalı tıkayarak yağlayıcı ve soğutucu yakıtın geçmesini engeller. Yaşanılan bu aksaklık motorun aşırı ısınmasına hatta yanmasına neden olabilir. Motorun onarım maliyetinin çok yüksek olabileceği gibi bazı durumlarda tamamen değiştirilmesi de gerekebilir.

Bakımı düzenli olarak yapılmaması ortaya çıkarabileceği bir diğer sorun ise bileşiklerin rotorlu ala statükonun arasına sıkışması sonucunda rotorun dönmesini engellenmesidir bu durumdan motorun gerektiği gibi yağlanmasının önüne geçerek yanmasına neden olur.

Dalgıç pompalarında oluşan pislik ve su karbondan mamul rotor şaft motorunu bulunan burç yatağının yağlanmasının önüne geçerek şaftın kilitlenmesine sebebiyet vermektedir. Bu ünitenin onarılması mümkün olmadığı için de motorun tamamen değiştirilmesi gerekir.

Dalgıç pompalarında standart olarak yer alan kaçak detektörleri de pislikten kolaylıkla etkilenen parçalardan birisi olmaktadır. Çünkü kaçak detektöründe pisliğin sıkışması, detektörün pistonunun o hali ile sıkışmasına neden olur. Bu sebeple de detektör devre dışı kalmasının yanı sıra hatalı yorumların ortaya çıkmasına neden olur.

Eğer sifonlu tank kullanılıyor ise düzenli olarak yapılmayan bakımların sonucunda biriken pislikler sifon girişinde yer alan valfi tıkayacaktır. Bu durum ana tankın ve sifon tankının dengelenememesine neden olacağı için sifon tankının devre dışı kalmasına sebep olacaktır.

Son olarak özellikle basınçlı sistemlerde birden fazla tabancayı beslemekle görevli olan dalgıç pompasının devre dışı kalması, akaryakıt satışlarında büyük kayıplara neden olacaktır. Bu sebeplerden dolayı akaryakıt istasyonlarının bakımlarının düzenli bir şekilde yapılması hayati önem taşımaktadır. Bu sayede başta dalgıç pompaları olmak üzere dispenserlerdeki arızalar minimum seviyeye indirilebilir.

Dispenser

Akaryakıt istasyonları bakımlarının aksatılması sadece dalgıç pompalarında değil aynı zamanda dispenser sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunların başında tankta biriken pisliklerin pompaya toplanması bulunur. Bu durum pompa dişli ve şaftının aşınmasına neden olarak pompanın zorlanmasına ve kilitlenmesine sebebiyet verir.

Tankların temizlenmemesi sonucunda oluşan pislik kısa süre içerisinde dispenser ünitesinde yer alan filtre elemanlarının kısa süre içerisinde tıkanmasına neden olacaktır. Bu durumda basınç artacak ve filtrenin patlamasına neden olacaktır. Filtrenin patlaması da pisliğin metrenin içine boşalarak silindir, metre ve valf contalarının arızalanmalarına neden olacaktır. Bu arızanın onarımı mümkün olmadığı için de metrenin tamamen değiştirilmesi gerekecektir.

Son olarak düzenli bakımın yapılmamasının dispenser sebep olduğu arızalar içerisinde metre bilyeli rulmanlar da bulunmaktadır. Bu rulmanlar pislik sebebiyle sıkışır ve zorlanmasına neden olur. Bu durum da debinin düşmesine neden olacaktır.

Araçlar

Akaryakıt istasyonlarında oluşabilecek her türlü sorun, o akaryakıt istasyonunu kullanan araçların da etkilenmesine neden olacaktır. Bu durum da araçlarda arıza oluşmasına ve doğal olarak akaryakıt istasyonları ile araç sahipleri arasında problemlerin yaşanmasına neden olacaktır. Akaryakıt istasyonlarının düzenli olarak bakımlarının yapılmaması durumunda araçlarda oluşabilecek arızalar içerisinde ise şunlar bulunmaktadır.

Bakımları düzenli olarak yapılmayan istasyonlardan akaryakıt alan araçlarda arızalar meydana gelmektedir. Çünkü istasyonların tanklarında meydana gelen su, emülsiyon gibi istenmeyen karışımlar araçların yakıt sistemlerine zarar verecek etkileri bulunmaktadır. Bu arızanın ortaya çıkması sebebiyle araç sahiplerinin yakıt istasyonuna başvurması durumunda yakıt istasyonları ciddi bir maliyet ile karşı karşıya kalacaktır.

Araçlarda yaşanılan bu arızaları önlemenin tek yolu ise düzenli ve önleyici periyodik bakımlarının yaptırılmasıdır.  Aksi taktirde sadece maddi değil aynı zamanda güven kaybı da söz konusu olacaktır. Güvenin geri kazanılması ise son derece zor olmaktadır. Bu sebeple de akaryakıt istasyonları ekipmanlarının bakımlarının aksatılmadan düzenli olarak yapılması gerekir.

Koruyucu Bakımlar Nelerdir?

Akaryakıt istasyonlarında düzenli olarak yapılması gereken koruyucu bakımların temel amacı istasyon ekipmanlarının ömrünü uzatarak arıza sıklığının azaltılmasını sağlamaktır. Bunun için de düzenli bakımların yapılması hem işletmenin hem de akaryakıt istasyonunun maliyetleri açısından son derece önemli olmaktadır.

Elektrik Bakımları

Elektrik bakımları içerisinde yer alan işlemler şunlar olmaktadır.

  • İstasyon bodrumunda ve su kuyularından LEL değerlerinin okunması,
  • Dispenser ve pompa dolum hortumu elektrik iletkenliğinin kontrol edilmesi,
  • İstasyonların topraklama ölçümlerinin yapılması ve bu ölçümlerin raporlanması,
  • Pompa altı ex- proof girişlerinin kontrol edilmesi,
  • Tank menhol içi ex- proof girişlerinin kontrol edilmesi,
  • Tali panoların kontrolü,
  • Tali panolarının temizliği,
  • Tali panoların ölçümü,
  • Kompanzasyon kontrolü,
  • Ana panodaki fazlar arasındaki dengesizliğin olup olmadığının kontrol edilmesi,
  • Ana pano bara bağlantı kontrolü,
  • Ana pano içerisinde yer alan kablo bağlantılarının kontrolü,
  • Ana panoda yer alan aşırı akım ve gerilim koruma ekipmanlarının kontrol edilmesi,
  • Ana giriş akım değerlerinin ölçülmesi,
  • Gerilim koruma ekipmanlarının kontrolü,
  • Ana pano bara bağlantı kontrolü,
  • Ana pano içi kablo bağlantılarının kontrolü,

Tank Temizliği

İstasyonlarda yer alan akaryakıt tanklarında biriken tortu, su ve çamurun akaryakıt satışı durdurulmadan filtre sistemlerinin temizlenmesi gerekir. Çünkü tanklarda oluşan kirlilik tank içerisinde yer alan ekipmanlara zarar verdiği için kullanım ömürlerini azaltmaktadır.

Filtreli tank temizleme sistemleri akaryakıt satışını engellemeden tankların temizlenmesini sağlamaktadır. Bu sayede tankların dibinde biriken su ve tortu karışımının ayrıştırılarak yakıt kaybını minimum seviyeye inmesini sağlar. Temizlenmiş tanktan yapılan akaryakıt satışları ise müşteri memnuniyetini arttırmaktadır.

Sonuç olarak akaryakıt istasyonları tehlikeli işler sınıfında yer alan işyerleridir. Ayrıca doğal olarak ticari kaygı da taşıyan bu iş yerlerinin hem güvenliklerinin sağlanması hem de müşteri memnuniyetlerinin arttırılması için düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekmektedir. Periyodik bakımların bir diğer artısı ise maliyetleri azaltmasıdır. 2A  tarafından yüksek kalitede sunulan dispenser, elektrik motorları, pompalar, kompresörler ve istasyon ekipmanlarının daha uzun süre aynı kalitelerini koruyarak işletmenizde yer almaya devam etmesi için periyodik bakımlarının düzenli olarak yapılması gerektiğini unutmamalısınız.

 

Blog Arşivi
Whatsapp