Sık Sorulan Sorular
Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular

S.S.S - Dispenser
Evime en yakın BRC Yetkili servisi nerededir?

Yetkili Servislerimizin konum ve iletişim bilgilerine www.brcnerede.com internet sitemizden haritalı olarak ulaşabilirsiniz.

Neden BRC? Diğerlerinden ne farkı var?
  • BRC tüm dünyada tanınmış ve müşteri memnuniyeti sağlamış bir İtalyan markasıdır. Arkasında yılların tecrübesine sahip güçlü bir firmanın desteği vardır. Tüm otogaz ekipmanlarını kendi bünyesinde üretir.
  • BRC Türkiye’nin tek yetkili distribütörü olarak 22 yıldır otogaz sektöründe 250’yi aşkın bayimizle Türkiye genelinde hizmet veriyoruz. Tüm ülke sathına yayılmış geniş bir servis ağına sahibiz.
  • 2A “Kaliteyi zaman belirler” sloganıyla yola çıkarak müşteri nezdinde kendini kanıtlamış, yaygın bir müşteri memnuniyeti sağlayarak BRC’yi otogazda ilk tercih edilen marka yapmıştır.
  • LPG dönüşüm kitlerimizde ürünler aynı markadan oluşur. Farklı markalardan oluşan melez kit bizde bulunmaz. Tüm ürünler Avrupa Birliği ECE R 67-01 normlarına göre yangın dahil tüm güvenlik testlerinden geçmiş olup, Avrupa’da yeni uygulamaya giren ECE R 115 regülasyonuna da uygundur.
  • Montaj esnasında aracın orijinal kabloları kesilmez.
  • Otomotiv teknolojisi ve Avrupa Birliği normları gereği motor bölümündeki tüm bağlantıların hem EMC (Elektro Manyetik Uyumluluk) testinden geçmiş hem de IP-54 sınıfı sızdırmazlığa sahip özel konektörlerle yapılması zorunludur. Ürünlerimiz bu şartları sağlamaktadır.
  • Patenti BRC’ye ait gaz enjektörleri benzin enjektörleriyle aynı prensipte çalışır ve son derece hızlı tepki süreleriyle E4 sınıfı araçların, hatta direkt enjeksiyonlu araçların LPG dönüşümünü mümkün kılar.
  • Uygulamalarımızı farklı kılan diğer bir özelliğimiz, gaz girişlerinde emme manifoldunun delinmemesidir. Diğer sıralı sistem montajlarında gaz girişleri için emme manifoldu delinmekte, bu işlem silindirlere çapak kaçması gibi bir takım riskleri de beraberinde getirmektedir. Manifold ve Benzin Enjektörü yapısı uygun araçlarda Patenti firmamıza ait “Gaz Piposu” uygulamasıyla silindirlere çapak gitme riski ortadan kalkmakta, montaj süresi kısalmakta, gaz benzinle aynı noktadan püskürtüldüğünden hissedilir bir ekstra konfor sağlanmaktadır.
  • Kullandığımız “PLUG&DRIVE”-“TAK ve SÜR” ve BRC Calibration Tool LPG programı insan faktörünü ortadan kaldıran, aracın benzin ECU’su ile teknolojik olarak uyumlu en gelişmiş kalibrasyon programıdır. Üstün teknolojiye sahip ürünler ve gelişmiş kalibrasyon programı sayesinde BRC kullanıcıları benzinle aynı sürüş konforu yaşar, zamanla bozulmayan kalibrasyon ayarları ve istikrarlı yakıt tasarrufu ile ekonomik yakıt kullanmanın keyfini sürer.
  • Montaj sonrasında GARANTİ BELGELERİ web sitemiz üzerinden elektronik ortamda düzenlenir ve bir çıktısı bayimiz tarafından imzalanarak müşterilere verilir. Garanti belgesinde araç ve müşteriyle ilgili tüm bilgiler ve takılan ürünlerin seri numaraları da yer almaktadır. Böylece ürünlerimiz sağlıklı bir şekilde araç bazında izlenebilmekte, garanti ve periyodik bakımlar titiz bir şekilde kontrol edilmektedir. Yetkili bayilerimizde montajını yaptırmış bir kullanıcı herhangi bir 2A yetkili servisine gittiğinde veri bankamızdan araçla ilgili tüm detaylara ulaşılabilmekte, hangi tarihte montaj veya bakım yapılmış, hangi seri numaralı ürün takılmış görüntülenmektedir.

Yukarıda sıralanan nedenlerle, Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de otomobil firmalarının BRC’yi seçmeleri bir tesadüf değildir.

LPG’yi Ruhsata İşletme Prosedürü
  • LPG montajı yapılan yerden proje, fatura ve GARANTİ belgesi alınacaktır.
  • Şoförler odası veya sigortacılar tarafından verilen EK-1 belgesi çıkartılması gerekiyor(20-30 tl)
  • Montajın ardından ilk olarak TüvTürk muayene istasyonuna randevu alarak gideceksiniz. Sızdırmazlık raporu araç muayene bedeli içinde ücretsiz verilmektedir.
  • Aracın Egzoz Emisyon Vizesi dolmuş ise egzoz emisyonu yaptırılmalıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumların yanı sıra muayene ile birlikte TüvTürk istasyonlarında da egzoz emison ölçümü yapılmaktadır. (Egzoz Emisyon Pulu: 65 TL)
  • TüvTürk Araç Muayene İstasyonları’nda yapılacak periyodik muayene için 0 888 233 06 66 numaralı telefondan veya www.tuvturk.com.tr web sitesinden muayene randevusu alınacaktır. Muayene öncesinde aracın trafik cezası, vergi borcu, vb borcu bulunmamalıdır. Motorlu Taşıtlar Vergi Dairesi’nden araca ait borçları sorgulayabilir ve borcu var ise ödeme yapabilirsiniz. Ayrıca Tüvtürk’ten muayene randevusu alırken de bu borçlar görülebilmektedir. Aracın muayeneden ağır kusurlar olmaksızın geçmesi ile birlikte TüvTürk tarafından onaylı muayene raporu verilecektir. (TüvTürk Araç Muayenesi: 279.66 TL)
  • Şimdi elinizdeki evraklarla (ruhsat sahibi kimse o da gelecek) Noter’e gidip evraklarınızı ilgili memura veriyorsunuz. İşleminiz tamamdır. Ya aynı gün ya da ertesi gün yeni ruhsatınızı alıyorsunuz. (Bir yaprak ruhsat: 138 TL 2019)
Aracımda performans kaybı olur mu?

Yakıtın fiziksel özelliklerindeki farklar nedeniyle LPG’li araçlarda maksimum %3 civarında bir performans kaybı olması doğaldır. Bu düşük oran normal sürüş koşullarında fark edilmez. Ancak test cihazları ile test ortamında tespit edilebilir. Ayrıca kullanılan kitin araçla teknolojik uyum içerisinde olması, ayarlarını düzgün olması, kullanılan yakıtın standartlara uygun olması da LPG’li araçta istenen performansın alınabilmesi için büyük önem taşımaktadır.

Tüketiminizden ötürü yakıtın azalması durumunda ise sistem göstergesi sahip olduğu ışıklı yapı sayesinde sizi bilgilendirir. Bu gibi birçok nedenden ötürü LPG sistemleri, artık pek çok araçta tercih sebebidir.

LPG kullanımı, sanılanın aksine araç motoru içerisinde tahribata yol açmaz. Dizel araçlar ile aynı performansa sahip olan LPG araçlar, oldukça kullanışlı ve yüksek performans gösteren motorlara sahip olurlar.

Kullanım olarak da dizelden farkı bulunmayan LPG sistemi, motora zarar verebilecek bir etkiye sahip değildir.

Aracım garanti kapsamı dışına çıkar mı?

Bazı otomobil firmaları garanti kapsamında olan araçlara LPG sistemi takılması halinde garanti dışı kalacağını söyleyerek halkı LPG’den soğutmaya çalışmaktadır. LPG sistemleri Sanayi Bakanlığı’ndan alınan izinle ve resmi garanti belgesiyle araçlara uygulanmaktadır. Tüm dünyada bazı otomobil firmalarının LPG’li araç uygulamaları varken, aynı firmaların Türkiye’de farklı bir tutum içerisine girerek LPG’yi dışlamalarını anlamak mümkün değildir. KYOTO protokolü çerçevesinde LPG’li otomobil firmalarına getirilecek vergi avantajlarıyla bu sorunun aşılması mümkündür. LPG montajından dolayı Otomobil firmalarının garanti dışı bıraktığı kısımlar için montaj sırasında ayrıntılarına yetkili bayilerimizden ulaşabileceğiniz farklı süre ve maliyet seçenekli mevcut olan Motor sigortası seçeneğinden faydalanabilirsiniz.

Aracıma LPG dönüşümü Yaptırmak istiyorum?

Aracınıza LPG Dönüşümünü; bünyesinde “Araçların LPG‘ye Dönüşümü Mühendis Yetki Belgesi” sahibi yetkili makina mühendisi çalıştırarak Oda‘dan SMM Büro Tescil Belgesi almış ve TSE‘ den Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi almış adres, iletişim ve konum bilgilerine www.brcnerede.com ‘dan ulaşabileceğiniz 2A yetkili servislerinde yaptırınız. Web sitemizde “Yetkili Bayilerimiz” olarak isimleri yer alan bayilerimizin hepsi ilgili yönetmelik ve standartlar çerçevesinde araçlarda yakıt sistemi tadilatı yapmaya yetkilidir.
Aracınızda yapılan yakıt sistemi tadilatı sonrası, aracın ruhsat bilgilerine göre düzenlenen Montaj Tespit Raporu ekinde proje düzenlenmekte ve bu rapor MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI’nın gaz sızdırmazlık istasyonlarında onaylanmaktadır.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 32.Maddesi gereğince araçta yapılan her türlü tadilat 30 gün içerisinde tescili yapan kuruluşa bildirilmek zorundadır. Yetkili firmalarda araçlarınıza yaptırdığınız LPG dönüşümü sonrası düzenlenen Montaj Tespit Raporu‘nu istasyonlarımızda onaylatılıp 30 gün içerisinde aracınızın bağlı olduğu trafik şubesine bildirilmek ve LPG dönüşümünü araç ruhsatına işletmek Karayolları Trafik Kanunu gereği zorunludur. Montaj Tespit Raporları‘ nı 30 gün içerisinde MMO istasyonlarında onaylatmayan araçlar hakkında trafik tescil şubelerine araçların trafikten men edilmesi için gerekli bildirimler yapılmaktadır. Aracınızda yapılan her türlü tadilatı mutlaka ruhsatınıza işleterek ilgili kanunlardan dolayı olan yükümlülüklerinizi yerine getiriniz.

Ne Kadar Zamanda Bir Gaz Sızdırmazlık Raporu Almalıyım?

Montaj sonrası ilk fenni muayene öncesi Gaz Sızdırmazlık Raporu almanız ve bu raporu muayene sırasında ibraz etmeniz gerekmektedir. LPG sistemi ruhsatınıza işlendikten sonraki fenni muayenelerde sistemde tadilat olmadığı sürece sızdırmazlık raporu almanıza gerek yoktur. Uygulamada Makina Mühendisleri Odası, aracınıza kontroller sonrası aldığınız Gaz Sızdırmazlık Raporu ekinde Motorlu Taşıt LPG-CNG Ruhsatı vermektedir. Üzerinde hologram etiket bulunan bu ruhsat ile bir aracın LPG tesisatının ilgili standartlar çerçevesinde denetlendiğini ve Gaz Sızdırmazlık Raporu aldığı anlaşılmaktadır. Aracınızın fenni muayene periyotları esas alınarak düzenlenen ruhsatın üzerinde bir sonraki kontrol tarihi bulunmaktadır.

Aracımın LPG Tesisatında Gaz Sızıntısı olduğundan şüpheleniyorum ne yapmalıyım?

Halkın can ve mal güvenliğini düşünerek MMO’ nun bir kamu hizmeti olarak yaptığı LPG‘ li araçlar üzerindeki denetimler tüm Türkiye sathındaki Araç Kontrol İstasyonlarında devam etmektedir. Aracınızın LPG tesisatından herhangi bir şüphe duymanız durumunda, adres, iletişim ve konum bilgilerine www.brcnerede.com ‘dan ulaşabileceğiniz en yakın yetkili servisimizde veya MMO kontrol istasyonlarında ilgili standart ve yönetmelikler çerçevesinde Makina Mühendisi teknik görevlilerimiz tarafından aracınız ücretsiz olarak kontrol edilecektir.

Aracıma hangi BRC LPG modeliniz uygundur?

Temel olarak BRC sıralı Otogaz sistemlerin de 4 çeşit model vardır. 3 ve 4 silindir araçlar için BRC Sequent32 GFİ EZ Go; 5’den 8 silindire kadar olan araçlar için Plug&Drive ve Direk enjeksiyonlu araçlar için SDI (Gaz fazında çalışır) ve LDI (Sıvı fazda çalışır) kitlerimiz kullanılmaktadır. İlgili modellerden aracınızın silindir sayısı, motor gücü ve enjeksiyon tipine göre seçim yapılır.

Aracınıza uygun BRC LPG modelleri ile ilgili detaylı bilgi almak için +90 (212) 321 52 52 iletişim numaramızdan, alanında uzman ekibimize danışabilirsiniz. 

FSI, TSI, GDI, EcoBoost gibi direkt enjeksiyonlu araçlara LPG dönüşümü yapabiliyor musunuz?

Evet, ilgili araçlara SDI (Gaz fazında çalışır) ve LDİ (Sıvı fazda çalışır) kitlerimiz ile dönüşüm yapabilmekteyiz.

Direkt enjeksiyonlu araçlarının motorları diğerlerinden farklıdır. Nedeni ise, yakıt sisteminin yakıtı doğrudan yanma odasına püskürtmesidir. Bu da motorun verimliliğinin artmasını sağlar.

Direkt enjeksiyonlu araçların LPG dönüşümü; güç ve motorun çalışması, %50'ye varan yakıt tasarrufu açısından önemlidir.

 

 

 

 

.

BRC dönüşümü sonrası aracımın garantileri etkilenir mi?

Anlaşmalı olduğumuz Otomobil markalarında araç üreticisi garantisi etkilenmemektedir. Anlaşma dışındaki araçlarda LPG ile ilgili sorunlar için sigorta seçeneği sunmaktayız

BRC Otogaz dönüşüm süresi ne kadardır?

Yetkili bayilerimize randevulu olarak gitmeniz halinde dönüşüm ortalama 6 saat sürmektedir

Aracıma BRC Otogaz sisteminin maliyeti nedir?

Maliyet ve ödeme seçenekleri için adres, iletişim ve konum bilgilerine www.brcnerede.com ‘dan ulaşabileceğiniz  size uygun yetkili bayilerimiz ile görüşebilirsiniz.

Aracımdaki sorun yetkili bayi tarafından çözülemiyor, ne yapabilirim?

www.2a.com.tr, www.brcturkiye.com, www.gfi.com.tr, www.brcnerede.com web sayfalarımızdan, https://www.facebook.com/BRC , https://twitter.com/brcturkey , https://instagram.com/brcturkey , sosyal ağlardan ve 0212 321 52 52 ‘den bize ulaşabilirsiniz. Teknik ekibimiz sizlere her konuda gereken desteği verecektir.

Aracıma manifold delinmeden enjektör kabloları kesilmeden LPG montajı yapabiliyor musunuz?

LPG montajı esnasında emme manifoldu üzerinde delik açılmadan uygulama yapılabilmesi için, patenti 2A Mühendislik’e ait olan gaz pipoları kullanılmaktadır. Bu sayede manifold delme işlemi esnasında yapılan olası hatalar ve riskler önlenerek motorun orjinalliği korunmuş olur.

Aynı zamanda montaj esnasında benzin enjektör sinyal kablolarını kesmemek için, yine patenti 2A Mühendislik’e ait olan soketli enjektör kabloları kullanılmaktadır. Bu sayede kablo kesimi, lehimleme işlemleri yapılmayacağı için aracın tesisat kablosu üzerinde ilave dirençler oluşmayacak ve aracın orjinalliği korunmuş olacaktır.   

2A Mühendislik Türkiye’nin her ilinde geniş bir servis ağına sahiptir. Montaj esnasında aracın orijinal kabloları kesilmez.

Montajını yaptığımız BRC kitleri uluslararası “Ürün Mali Mesuliyet” ve “3. Şahıs Mali Mesuliyet” sigortalarına sahiptir. BRC ile LPG dönüşümü yapılan araç gerek ürün ve gerekse montaj hatası nedeniyle oluşabilecek hasarlar bu sigorta sayesinde güvence altına alınmaktadır.

BRC Otogaz Sistemleri olarak, garanti belgelerimiz internet sitemizin üzerinden elektronik ortamda düzenlenir ve bir çıktısı bayimiz tarafından imzalanarak müşterilere verilir. Garanti belgesi ile BRC garantisi Türkiye’nin her yerinde geçerlidir.

Aracım LPG de çalışırken benzin göstergesi ve yol bilgisayarındaki gidilebilecek mesafe düşmeye devam ediyor.

İlgili durum Fransız ve son zamanlar da Honda grubu araçlar da görülmektedir. İlgili durum için yetkili bayilerimiz de PSA modülü uygulanabilir. PSA modülü ile araç çalıştığında benzin göstergeniz zaman zaman resetlenecektir. Ayrıca uygun araç listesinde bulunan araçlara Seviye Göstergesi modülümüzü uygulatabilirsiniz. ( Seviye Göstregesi modülü aracın benzin göstergesi ile senkronize olarak benzinde çalışma sırasında benzin göstergesinin benzin seviyesini LPG’de çalışma sırasında LPG seviyesini göstermektedir.)

 

Exproof nedir?

Exproof, explosions proof  kelimesinin kısaltılmış şeklidir, daha ziyade ABD de bu şekilde kullanılır. İngilizce karşılığı ‘explosions protection’ dır. Türkçe karşılığı “patlamaya karşı korunmuş” olarak tercüme edilebilir.

Türkçe’de de Exproof kelimesi yaygın olarak kullanılmaktadır. Teknik anlamda “Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Aletler”i ifade etmek için kısaca Exproof tabiri kullanılmaktadır.

Patlayıcı ortamın tarifi ise ATEX 137 madde 4 de yapılmaktadır. (ATEX 137= 26.12.2003 tarih ve 25328 sayılı resmi gazetede yayınlanan “patlayıcı ortamların tehlikelerinden çalışanların korunması hakkında yönetmelik”)

Neden Ex-Proof Motor kullanmalıyız?

Ex-Proof motorlar, patlayıcı gaz, buhar, toz bulunan ortamlarda kullanıldıklarında bu ortamların infilak etmesine sebep olmazlar. Exproof motorlar, sanayide kullanılmakta olan diğer motorlardan iç yapıları olarak farklıdır. Aşırı ısınma yapmamaktadırlar. Örneğin benzin, tiner, alkol  ve solventli ortamlarda kullanıldıklarında bu maddelerin motordan çıkabilecek bir kıvılcım sayesinde yanmasına ve patlamasına sebep olmazlar. Genel koruma sistemleri sayesinde dünya standartlarında bir kalite sunan Ex- Motorlar sunmuş olduğu Bimetalik termik koruma güvencesi sayesinde Otogaz sistemleri konusunda bir devrim niteliğinde görülmektedir. 

ZONE Nedir?

Her işletme ve hatta her işletmenin farklı bölgeleri, kendine özgü işletme koşulları gereği farklı seviyelerde yanma-patlama riski arz eder. Bazı tesis ve bölgelerde risk çok fazla iken bazılarında çok azdır. Dolayısıyla, her tesiste aynı sistemi kurmak, aynı ekipmanı kullanmak mantıklı ve ekonomik olmayacaktır.
Bu doğrultuda, konunun uzmanları, patlayıcı ortamları tehlike derecesine göre Zone 0 – 1 – 2 ve Zone 20 – 21 – 22 olmak üzere farklı sınıflara ayırmışlardır :
ZONE 0 (Gaz) – ZONE 20 (Toz) : Normal çalışma koşulları altında, yanıcı-patlayıcı maddenin sürekli veya çok sık aralıklarla bulunduğu bölgeler ZONE 0 ve ZONE 20 kapsamına girer.
ZONE 1 (Gaz) – ZONE 21 (Toz) : Normal çalışma koşulları altında, zaman zaman da olsa yanıcı-patlayıcı maddenin ortamda bulunma ihtimalinin var olduğu bölgeler ZONE 1 ve ZONE 21 kapsamına girer.
ZONE 2 (Gaz) – ZONE 22 (Toz) : Normal çalışma koşulları altında, yanıcı-patlayıcı maddenin ortamda bulunmadığı, yalnızca arıza ve bakım anında ve kısa süreli bulunma ihtimalinin olduğu bölgeler ZONE 2 ve ZONE 22 kapsamına girer.

Koruma Sınıfları Nelerdir?

Ex d : Bu tür koruma sınıfına sahip ekipmanlar, içerilerinde meydana gelecek yanmayı dışarı vermeyecek nitelikte imal edilmişlerdir.
Ex e : Bu tür koruma sınıfına sahip ekipmanlar, yanmanın/patlamanın meydana gelmesi için gerekli unsurları oluşturmayacak nitelikte üretilirler.
Ex i : Bu tür koruma sınıfına sahip ekipmanlar, kendinden emniyetli devreler içerir.
Ex q : Patlamaya sebebiyet verebilecek elektrik ekipmanı Quartz kumuna daldırılır.
Ex m : Patlamaya sebebiyet verebilecek elektrik ekipmanı özel bir epoksi reçineye daldırılır.

LPG Nedir?

LPG, (Liquified Petroleum Gas)  Sıvılaştırılmış Petrol Gazı, ham petrolün rafinerilerde damıtılması esnasında veya petrol yataklarının üzerinde bulunan doğal gazın ayrıştırılması ile elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan, renksiz, kokusuz, havadan ağır gazdır. Gaz kaçaklarının tespit edilmesi için sonradan kokulandırılır. LPG basınç altında depolanabilir, çelik tank yada borularla taşınabilir.

LPG yanıcı ve patlayıcı bir gazdır. Üzerindeki basınç kaldırıldığında hava ile hacimsel olarak %2-9 oranında karıştığında patlayıcı bir gaz haline gelir. LPG, havadan ağır olduğu için kaçak durumunda su gibi akar ve en derin yerde birikir. 

Isı arttıkça basıncı artar ve kritik bir sıcaklık ve basınçta, içinde bulunduğu tankın patlamasına neden olabilir. Otogaz tankları yangın içerisinde kalsa dahi patlamayacak şekilde güvenlik ekipmanları ile donatılmıştır. LPG, yağ ve boyayı eritebilir. Ayrıca doğal lastiği deforme eder. Bu yüzden motorlu araçlarda standartlara uygun malzemeden yapılmış borular kullanılmalıdır.

LPG depolama koşulları

LPG, normal şartlar altında gaz fazında bulunur. Fakat basınç altında ve sıvı halde saklanır. Taşıma ve depolama için sıvı hale getirilen LPG, gaz fazında tüketilir. Yanıcı ve parlayıcı özelliğe sahiptir. Suda çok az çözünür. Renksiz ve kokusuzdur. Bu nedenle gaz kaçağı durumunda fark edilebilmesi için kükürt bileşenleriyle kokulandırılır. Hava içinde %2 ila %9 arasında bulunması patlama riskini doğurur.

MID Nedir?

MID üreticilerin, ölçü aletlerinin üretiminden, pazara sürme ve kullanıma koyulmasına kadar ki süreçte yerine getirilmesi zorunlu olan gereksinimleri içermektedir. MID gereksinimlerine uyumluluğunu kanıtlamak için OIML veya Avrupa standartlarında geçerli olan deneyler gerçekleştirilir.

 B Modülü ( Tip Onay )

Tip onayı, bir yasal ölçüm cihazının ölçüm işlevini veya yeteneklerini etkileyebilecek, tüm önemli elemanlarının yapı, malzeme kalitesi, ve teknik karakteristiklerinin değerlendirilmesi ve onaylanması için uygulanan prosedür anlamına gelir. Ölçüm cihazının kararlılığını sağlamak ve işlem yapan her iki tarafın haklarını korumak için, zaman içinde kayma eğiliminde olan bir yasal ölçüm cihazının, doğrulamadan geçmeden önce tip onayından geçirilmesi gereklidir. Tip onayı, bir yasal ölçüm cihazının ölçüm işlevini veya yeteneklerini etkileyebilecek, tüm önemli elemanlarının yapı, malzeme kalitesi, ve teknik karakteristiklerinin değerlendirilmesi ve onaylanması için uygulanan prosedür anlamına gelir. Ölçüm cihazının kararlılığını sağlamak ve işlem yapan her iki tarafın haklarını korumak için, zaman içinde kayma eğiliminde olan bir yasal ölçüm cihazının, doğrulamadan geçmeden önce tip onayından geçirilmesi gereklidir.

Modül D: 

 Üretim Kalite Güvencesi Üretim aşamasını kapsar ve Modül B'yi takip eder. Onaylanmış bir kurum tarafından test edilme ve onaylanma sürecini içerir.  İzlediği süreç ISO 9000'nin üretim, tesis ve satış sonrası hizmet kapsamı (eski ISO 9002) ile benzerlik gösterir. Üretim sürecine yönelik bir kalite güvence sistemi kurulmasını öngörür. Nihai ürün denetimi ve testleri imalatçı tarafından gerçekleştirilir. 

Dispenser mühür tarihi süresi kaç yıldır?

Periyodik muayeneler Sanayi İl ve Ticaret Müdürlükleri tarafından 2 yılda bir kez yapılır. 2. yılın sonunda, Ocak ayından Şubat ayının sonuna kadar bulundukları şehirdeki Sanayi İl ve Ticaret Müdürlüklerine müracaatta bulunarak periyodik muayenenin yapılması konusunda başvuruda bulunması gerekiyor. (Örn: 2015 Aralık ayında yeni alınan Dispenser 2017 Şubat sonuna kadar mühür yenileme yaptırması gerekmektedir.)

LPG istasyonlarında Dispenser damga kontrollerinde, damgası kopmuş, bozulmuş ya da yapılması gerekenler nelerdir?

Yetkili servis tarafınca Damga sökme tutanağı düzenlenir. Dilekçe yazılarak Bilim ve Sanayi İl ve Ticaret Müdürlüklerine müracaatta bulunulur

Dispenser Filtre değişimleri ne kadar zamanda yapılır?

Bakımlar kapsamında en az yılda 2 defa değiştirilmelidir.

Her şey normal Dispenser (Pompa ) yakıt vermiyor?

1- Tank sahasında Kademe motoru çalışıyor mu kontrol edilmeli

2- Kompresör hava basıncı 5 Bar ve üstünde mi kontrol edilmeli

3- Pinomatik vanalar açık mı kontrol edilmeli

4- Tank gaz seviyesi %10 altında olmamalı kontrol edilmeli

Dispenser Kesik kesik gaz veriyor?

1- Tank seviyesi çok düşük kontrol edilmeli

2-  Pinomatik vanalar tam açık değil kontrol edilmeli

3- Manuel vanalar açık mı kontrol edilmeli

 

Dispenser 1 Tabanca dolum yaparken diğer tabancaların yavaş vermesi veya gaz vermemesinin nedeni nedir?

Dispenser veya Tank sahasındaki geri dönüş vanası kapalı veya az açık anlamına gelir. 

Dispenser (Pompa) ve her şey normal fakat neden dolum yapmıyor?

Break Away kaplinleri, hortum bağlantılarının istenmeyen şekilde örneğin kazayla kopması gibi durumlarda kaza oluşmadan devreye girerek sızıntıyı önler ve hem çevreyi hem de operatörleri korur.

Bu kaplinler, imalat sırasında belirlenen yük değerinde ikiye ayrılarak akış transferini kesmek üzere dizayn edilmişlerdir. 

Breakaway kaplin yerine tam oturuyor mu diye kontrol edilmelidir.

Dispenser ( Pompa ) neden dolum yapmıyor?

1- Dispenser start verilir ( On Off anahtar )

2- Dispenser display ekran sıfırlar

3- Dispenser beyin motora start veriyor mu?

4- Kademeli Pompa motoru çalışıyor mu?

5- Kademe basınç üretiyor mu?

6- Selenoid vanalar çalışıyor mu?

7- Breakaway kaplin yerine tam olarak oturmuş mu? 

Dispenser arıza kodları nelerdir?

Dispenser arıza kodları:

9 03: Elektrik yok veya Pulser bağlı değil

9 10: Total bağlı değil

9 11: Total çalışmıyor

9 12: Tabanca yerinde değil

9 16: ATC

9 17: Düşük debi (noFL)

Üretim hattımda bir TCH 40-160 / 1X-CD / A3 pompası bulunmaktadır. Pompanın performans eğrisine ihtiyacım var nereden ulaşabilirim ?

www.2a.com.tr adresinden veya ilgili bölüm departmanlarının Dahili Numaralarını direkt arıyarak gerekli yardımı alabilirsiniz.

Pompam çalışmıyor ne yapmalıyım ?

Size en yakın olan bir teknik servisimizi yönlendirebiliriz ya da pompayı fabrikanızda bulunan teknik ekipler aracılığı ile söküp tarafımıza inceleme amaçlı yollayabilirsiniz.

Bazı yedek parçalara ihtiyacım var, pompa serisi TCD 32-160/2-R/GS yardımcı olabilir misiniz?

www.2a.com.tr adresinden veya ilgili bölüm departmanlarının Dahili Numaralarını direkt arayarak gerekli yardımı alabilirsiniz.

Mevcut kullanmakta olduğum yurt dışından direkt olarak makine aracılığı ile gelen pompamı yedeklemek istiyorum. Ne yapmalıyım?

Lütfen, pompa modelinizi ve ilgili seri numarasını gösteren bilgiler ile www.2a.com.tr adresine talepte bulununuz, alanında uzman ekibimiz size en kısa süre içerisinde geri dönüş yapacaktır.

Plastik fabrikası için bir vakum pompası almam gerekiyor. Yardımcı olur musunuz?

İstemiş olduğunuz üründe hata payını ortadan kaldırmak için üründe olması gereken teknik bilgileri, akışkan özelliklerini, ortam sıcaklığını muhtemel aşındırıcı parçacıklar, kapasite, yapısal olmasını istediğiniz döküm kalite seçeneğini ve Atex belgesi gerekli olup olmadığını www.2a.com.tr adresinden veya ilgili bölüm departmanlarının dahili numaralarını direkt arayarak gerekli yardımı alabilirsiniz.

Dispenser Bakım ve arızalarında müdahalede bulunan servisin yetkili servis olduğunu nasıl sorgulayabilirim ?

2A Mühendislik  Dispenser yetkili servis listesinden (İnternet site adres linkine yönlendirilmeli) sorgulanabilir, yapılan servis detayı ile ilgili Bakım kapsamında Bakım ve kontrol formu, Kalibrasyon formu, Arıza ve onarım bitiminde 2A Mühendislik Dispenser LPG ve Pompa servis formu kaşe ve imzalı olarak  yetkili servisten talep ediniz.

 

İstasyonuma sizin pompanızdan takmak istiyorum ama teknik servis konusu beni biraz düşündürüyor. Bu konuda bana nasıl yardımcı olabilirsiniz?
  • Yetkili servis konusunda  81 ile kolay ulaşılabilecek 27 adet servisimiz bulunmaktadır.                
  • Öneri ve şikayetlerinizi adil ve tarafsız olarak incelenip ve değerlendirilmektedir. Buna göre açılan bir servis şikayetinin;
  • Şehir içi en geç 4 saatte müdahale edilmesi
  • Şehir dışı en geç 7 saatte müdahale edilmesi,
  • Sonuç olarak; 24 saatte tüm sorunun çözümlenmesini taahhüt ediyoruz.
İstasyonumda 4 tabancalı bir LPG Dispenseri bulunmakta. Pompanız dispenserimi besleyecek kapasiteye sahip mi?
  • TBA 318 pompanın kapasitesi 16 barda 120 lt/dakdır.
  • Maksimum çalışma basıncı 17,5 bar dır.
  • 4 tabancalı LPG dispenserini rahatlıkla besleyebilir.
Firmanızdan Lpg pompası almayı düşünüyorum. Garanti süresi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ürünün 2A Mühendislik’den alındığı fatura tarihinden itibaren 2 yıldır.

Daha önceden alım yapmış olduğum firmalarda sipariş verdiğim ürün için 1-2 hafta termin süresi verilmekteydi. Firmanızın bu konu hakkında taahhütleri nelerdir?

Siparişin alınmasının akabinde ürünün 2 iş günü içerisinde 2A Mühendislik'ten çıkışı yapılır.

Whatsapp