Blog
Blog

Enerjinin En Avantajlı Hali: LPG

Enerjinin En Avantajlı Hali: LPG
HABERİ PAYLAŞ
Eklenme tarihi : 02 08 2019

Doğa dostu, çevreci yakıt LPG ülkemizde ve dünyada en çok tercih edilen akaryakıt sistemlerinden birisi olarak görülmektedir. Peki, LPG ne zaman ortaya çıkmıştır? Ekosisteme olan yararları nelerdir? Teknik olarak Sıvılaştırılmış Petrol Gazı anlamına gelen LPG, Enerji yakıt teknolojisinde bütan ve propan gazlarının karışımından elde edilmektedir. 

Günümüzde yaygın olarak kullanılan LPG gazı, ham petrolün rafine edilmiş halidir. Rafine esnasında bütan ve propan gazları birleştirilir ve sonucunda LPG ortaya çıkar. Esas olarak LPG,  ham petrolün yetkin rafinerilerde işlenmesiyle ya da doğal gaz yataklarından elde edilen enerjinin dönüştürülmesiyle son kullanıcı için hazır hale getirilir.  

 

Gerçek Performansın Temsilcisi, LPG

 

Otomobiller için yüksek performans her zaman en vazgeçilmez özellik olmuştur. LPG, benzin ve türevlerine göre daha yüksek oktan ve enerji değerine sahiptir. Bu özelliği sayesinde LPG, tüm araçlarda daha verimli yanma ve daha yüksek motor gücü üretimi sağlar. Ayrıca Dünyada doğalgaz üretimindeki artışa bağlı olarak LPG üretimi de her yıl ortalama %2 oranında artış göstermektedir.

LPG’nin çevreye olan katkılarına ek olarak; Günümüzde çevre kirliliği, tüm canlıların sağlığını ciddi oranlarda tehdit eden boyutlara ulaşmıştır. Şehirlerde egzoz gazları nedeniyle hava kirliliği ve buna bağlı olarak ciddi sağlık sorunları gözlenmektedir.

Düşük karbonlu, çevre dostu bir yakıt olduğundan, hava kalitesine olumlu katkı sağladığı ve sera gazı salınımını azalttığı bu sayede küresel ısınma sorunu için alternatif ve kullanılması teşvik edilen bir enerji yakıtı olduğu tüm bilimsel çevrelerce kabul edilmiştir.

LPG gazı içerisinde propan, izobütan, bütan, izopropan gibi hidrokarbonlar bulunmaktadır. LPG bileşiminde %30 propan ve %70 oranda bütan vardır. Avrupa’da ise bu oran değişebilmektedir. LPG bileşimindeki propan değeri %40 ve %90 değer aralığında olabilir.

LPG gazı sanılanın aksine sadece petrol yakıtından üretilmemektedir. Dünyadaki LPG üretimi baz alındığında %65 oranda doğal gazdan %35 oranda ise petrolden üretilmektedir. Kolay depolama ve taşıma gibi faktörlerden dolayı gaz değil sıvı halinde tutulmaktadır.

LPG gazı hâlâ ülkemizde ve dünyada yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Çelik tüplere doldurulduktan sonra neredeyse her alanda kullanılmaktadır. LPG, genellikle ticari araçlarda ve otomobillerde kullanılmaya devam edilmektedir. LPG gazı, ülkemizde enerji pazarında hâlâ söz sahibi olmaktadır.

 

Blog Arşivi
Whatsapp