Blog
Blog

Aracına LPG Taktırmayı Düşünenlerin Aklındaki Tüm Soruların Cevapları

Aracına LPG Taktırmayı Düşünenlerin Aklındaki Tüm Soruların Cevapları
HABERİ PAYLAŞ
Eklenme tarihi : 03 02 2023

Ülkemiz ekonomik şartlarında araç sahiplerinin önemli bir kısmı araçlarına LPG taktırmayı düşünmeye başladı. Bu konu hakkında kararsız olanlar başta LPG dönüşüm fiyatları olmak üzere bu dönüşümün aracına ne tür etkileri olacağı konusunda araştırmalar yapıyor. Eğer sizde aracınıza LPG taktırmayı düşünüyor ancak bu değişikliğin aracınıza ne gibi etkileri olacağını merak ediyorsanız o zaman yazımızın devamında aklınızdaki tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.

Aracın Performansı Düşer mi?

Otogaz sistemlerine geçmeyi düşünen araç sahiplerinin aklındaki en büyük sorulardan biri dönüşüm sonrasında aracın performansının düşüp düşmeyeceğidir. Çünkü piyasada yanlış bilinen bilgilerden birisi olarak otogaz dönüşümü sonrasında aracın performansının düşeceği bilgisi bulunmaktadır. Ancak gerçek şu ki teknoloji ile sürekli olarak kendisini yenileyen otogaz dönüşüm kitlerinin aracın performansı üzerine herhangi bir negatif etkisi bulunmamaktadır.

LPG ile çalışan motorlarda, Benzin ile çalışan motora göre karbon atıkları çok daha az oluştuğu için motor yağının ömrü uzar.

LPG kitinin teknolojinin son ürünü olması, uluslararası ECE R-67 ve TSE standartlarına uygun LPG kitinin kullanılması, montajı yapan teknisyenlerin iyi eğitilmiş olması, araca takılan kitin projelendirilmesi durumunda çevreci, ekonomik ve faydalı bir teknolojidir.

LPG Dönüşüm Fiyatları

Aracına LPG taktırmayı düşünenlerin en fazla üzerinde durdukları diğer bir konu ise LPG dönüşüm fiyatları olmaktadır.  Aracınızı sık kullanan ve yüksek kilometreler yapan birisi iseniz LPG dönüşüm fiyatları sizin için önem arz etmeyecektir. Çünkü kısa süre içerisinde dönüşüm için harcamış olduğunuz maliyeti yakıt fiyatı tasarrufu sayesinde amorti edebilirsiniz.

LPG Aracın Motoruna Zarar Verir mi?

Günümüzde üretilen araçların önemli bir kısmı fabrika çıkışlı olarak LPG’li olmaktadır. Buradan yola çıkarak yakıt olarak LPG kullanılmasının aracın motoru üzerine herhangi bir olumsuz etkisi olmadığı anlaşılmaktadır. Ancak LPG sisteminin doğru seçilmemesi ve düşük kalitede olması motorun uyum problemleri yaşamasına neden olabilir. Bu sebeple de seçeceğiniz LPG Kitlerinin yüksek kalitede olmasının yanı sıra motorunuz ile uyumlu seçenekleri kullanmanız gerekir.

LPG temiz yanma sağlar.  LPG motor içerisindeki pistonların, segmanların, valflerin ve bujilerin aşınmasından meydana gelecek kurşun ya da karbon atığı ortaya çıkartmaz. Motor karterini ya da motorun yanma odalarını kirletmez. Motoru temiz tutar, karbon ve kurum oluşturmaz dolayısıyla motor ömrünü uzatır.

Araca Fabrika Çıkışında Var Olmayan Parçaların Takılması Doğru mu?

Aracına otogaz sistemlerini taktırma konusunda emin olmayanların sordukları bir diğer soru da araca fabrika çıkışında var olmayan parçaların eklenmesinin ne kadar doğru olduğudur. Eğer bu soruyu soruyorsanız o zaman Zenon far, pedalbox ya da ekstra donanımların da kullanılmaması gerektiğini düşünmemiz gerekir. Nasıl ki bahsettiğimiz bu parçalar ve daha fazlası araçların modifikasyonları sırasında araçlara eklenebiliyor ve herhangi bir problem ile karşılaşılmıyor ise LPG dönüşüm sistemleri de aracınızda herhangi bir problemin yaşanmasına neden olmaz.

LPG Tehlikeli mi?

LPG taktırma konusunda tereddütleri olan kişilerin akıllarında bulunan bir diğer soru ise LPG’nin tehlikeli olup olmadığıdır. Gerçek şu ki LPG tankı benzin deposundan çok daha fazla güvenlik önlemine sahiptir. Bu sebeple de LPG tankları benzin depolarına göre çok daha güvenilir olurlar. Benzin depoları plastik ince bir yapıda imal edilirler. Oysa LPG tankları 3 mm et kalınlığına sahip çelik cidardan oluşmaktadır.  LPG tanklarında bulunan güvenlik önlemleri sayesinde araçta bir yangın meydana gelse dahi LPG tanklarının arabaya zarar verme riski bulunmaz. Çünkü LPG tanklarının üzerinde bulunan Multivalf isimli ekipmanda yüksek sıcaklık ile eriyen ve gazın dışarıya alınmasını sağlayan güvenlik sistemleri bulunur.

LPG Yağlama Yapmaz

Araç sahiplerinin LPG taktırma konusunda tereddüt etmelerine neden olan bir diğer yanlış bilgi ise LPG yağlama yapmaz cümlesidir. Motorların çalışma mantığına bakıldığında sadece LPG değil aynı zamanda benzin ve dizel yakıtlarda motorda yağlama yapmaz. Çünkü enjektörler yakıtları buhar halinde püskürtür ve bujiler ateşlendiği anda yanma meydana gelir ve yakıt yanarak egzoz gazı haline döner. Yağlama işini yapan ise motor yağıdır. Bunun için de araç sahipleri motor yağı kullanmak ve yağ bakımlarını düzenli olarak yaptırmak zorundadır. Diğer bir deyişle motorun yağlanmasına sağlayan yakıtı değil harici olarak kullanılan motor yağıdır. Bu sebeple de kullanılan motor yağlarının yüksek kalitede olmasına önem gösterilmesi gerekir.

LPG Motor Sıcaklığını Yükseltir mi?

Motor sıcaklığının yükselmesi sadece yakıt türüne bağlı değildir. Aracın başta yağ bakımları olmak üzere bakımlarının düzenli olarak yapılmaması da aracın motor ısısının yükselmesine neden olmaktadır. Ancak motor ısısının yükselmesine neden olan en büyük etken aracın çok fazla zorlanmasıdır. Bu sebeple de tüm yakıt türlerinde aracı çok fazla devirli kullanmayarak motor sıcaklığının düşmesini sağlayabilirsiniz.

LPG Sistemlerinin Sağlamış Olduğu Faydalar Nelerdir?

Bu yazımızdan sonra hâlâ LPG sisteminin aracınız için zararlı olup olmadığını düşünüyorsanız o zaman LPG dönüşüm sistemlerinizin çevre ve bütçeniz için yaptığı katkıları da göz atmanız gerekmektedir.

Karbondioksit Salınımı Azaltır

Araç yakıtı olarak LPG kullanılmasının çevreye sağladığı en büyük avantaj karbondioksit salımını %15 oranında azaltmasıdır. Karbondioksit, karbon içeren tüm yanma işlemlerinin ürünüdür. Tüm motorlu araçların egzoz artıklarında bulunur. Bu sebeple de yakıt kullanımının yüksek olduğu liman gibi bölgelerde hava temizliğinin sağlanması için LPG yakıt kullanan araçlar tercih edilmektedir. Sizler de çevrenin korunmasına katkı sağlamak istiyorsanız o zaman aracınızda LPG sistemlerini kullanabilirsiniz.

Yakıt Maliyeti Düşüktür

Günümüzde araç sahiplerinin en çok zorlandığı konuların başında yakıt maliyetleri gelmektedir. Her geçen gün hızla fiyatları artan benzin ve dizel yakıtların aksine LPG çok daha düşük maliyetlere sahip olmaktadır. Özellikle aracını sürekli kullanan kişiler için bu yakıt maliyeti tasarrufu LPG sistemlerinin kullanıcılarına sağlamış olduğu en büyük avantaj olmaktadır.

Sonuç olarak araçlarda LPG kullanımı hem araçlar için hem de araç sahiplerinin bütçeleri için herhangi bir dezavantaj yaratmamanın yanı sıra birçok avantaj da sağlamaktadır. Bu sebeple de aracınızda LPG dönüşüm sistemlerini kullanmayı düşünüyorsanız bunu zaman geçmeden yaptırmanızı öneririz. Çünkü düşünmeniz gereken nokta araca LPG sistemi taktırılıp taktırılmaması konusu değil hangi LPG dönüşüm markasının kullanılacağı olmalıdır. Çünkü BRC gibi alanında kalitesini ispatlamış markayı seçmeniz aracınızdan ve LPG dönüşüm sisteminden alacağınız verimi artıracaktır.

Blog Arşivi
Whatsapp